Vitale stad deel 1 en 2
Het vijfde semester van de SGM opleiding was toegewijd aan de Vitale stad deel 1 en 2. Tijdens deze fase van de opleiding werden er aan het begin van het jaar groepen gemaakt waar je als groep werd verbonden aan een Europese stad. De stad waar ik met mijn groep aan werd verbonden was Berlijn.
Het was de bedoeling dat wij voor de stad Berlijn een gezondheidsinterventie zouden ontwikkelen dat was afgestemd op de toegewezen stad. Een boeiende opdracht voor een leuke stad met goed team was mijn eerste indruk en eerlijk is eerlijk als ik terugkijk op die periode kan ik ook zeggen dat dit het geval was.
Om een gezondheidsinterventie voor de stad Berlijn te ontwikkelen was het in de Vitale Stad deel 1 eerst zaak om de stad te leren kennen. Zo was ik voornamelijk bezig met het doen van deskresearch waar ik op zoek was naar verslagen, filmpjes, boeken, nieuwsuitzendingen en interviews die ons als groep een indruk van de stad gaven. Tijdens deze periode viel het mij op dat de samenwerking wel ietwat stroef verliep. Zo waren er constant drie man bezig met het verdiepen in de opdracht, uitwerken van bevindingen en de overige taken. Op dat moment kon ik nog niet zo goed inschatten of het te maken had met onzekerheid waardoor ik in eerste instantie probeerde om de sfeer goed te houden en iedereen te blijven betrekken in de opdracht.
Halverwege de eerste periode was er eigenlijk nog niet veel veranderd en leek het mij verstandig om met elkaar in gesprek te gaan. Tijdens dit gesprek viel het mij op dat niemand echt duidelijk haar of zijn mening naar voren durfde te brengen waarna ik toch wel duidelijk aangaf dat het qua sfeer goed zat echter dat dit snel kon gaan veranderen als er op het werk gebied niet wat zou gaan veranderen. Ik gaf aan dat de opdracht voor iedereen pittig was en dat iedereen vaak zoekende was in de vormgeving. Het zou voor de groep dan ook een stuk makkelijker zijn als iedereen meedenkt. Na het gevoerde gesprek ging het een één a twee weken waarna het team toch weer terugviel in de rolverdeling.
Begin aan het tweede gedeelte van de Vitale Stad besloot ik dat er nu echt iets moest veranderen en gingen wij als groep wederom in gesprek. In dit gesprek maakte ik met de mede kartrekkers duidelijk dat er nu echt structureel moest veranderen en dat er anders consequenties aan zaten. In dit gesprek hebben wij gezamenlijk gekeken hoe ook wij als kartrekkers ervoor konden zorgen dat zij betrokken zouden blijven. Na de gezamenlijke afspraken en de verbonden consequenties veranderde er in het tweede blok iets structureel waardoor wij als team goed functioneerde en met een mooi resultaat de Vitale Stad afronden.
Wat ik erg interessant aan de Vitale stad vond was dat je voor het ontwikkelen van een interventie in eerste instantie opzoek ging naar de DNA, geschiedenis, economie, maatschappelijke problemen, ect. Door dit te doen is het mogelijk om een gezondheidsinterventie af te stemmen op de stad en wordt het mogelijk om meervoudige waarde creatie te creëren.
Zie het verslag op onderstaande link